Kan vi hjælpe dig? 👋

Opret en processkabelon

I det følgende gennemgår vi elementer, der er relevante at kende til for at oprette en processkabelon.

Processer kan ikke fuldautomatiseres - det er vigtigt, at der er menneskelig handling ind over på enkelte tidspunkter. Dette betyder blandt andet, at man ikke kan gøre opgaver i processer afhængige af hinanden, således at når en opgave afsluttes, så starter en anden automatisk op.

 
💡
Det kan være en god ide at gøre jer nogle refleksioner, inden I begynder at oprette processer.
 

I denne video kan I se, hvordan I opretter en processkabelon. Nedenfor følger en skriftlig guide.

 
 

Sådan opretter I en processkabelon

For at oprette en processkabelon skal I gå til fanebladet Skabeloner og klikke på Opret processkabelon. Giv dernæst skabelonen et navn og vælg typen. Hvis I mangler en velegnet procestype, kan I oprette den under fanebladet Typer. Læs mere om dette under Procesfanens muligheder.

Sæt flueben i Tilføj skæringsdag, hvis det er relevant for processen. Vi forklarer nærmere om dette i afsnittet herunder. Under punktet Tilgængeligt for kan I beholde fluebenet ud for Hele virksomheden for at gøre skabelonen tilgængelig for alle jeres afdelinger. Eller I kan fjerne fluebenet og dermed vælge, hvilken eller hvilke afdelinger skabelonen skal være tilgængelig for. Afslut ved at klikke Gem og luk.

Tag stilling til skæringsdato og startdato

En skæringsdato i en processkabelon er udtryk for den definerende dag i processen. Hvis der eksempelvis er tale om en onboardingproces, vil skæringsdatoen typisk være den nye medarbejders første arbejdsdag.

Når skæringsdatoen er på plads, kan I efterfølgende lægge opgaver ind x antal dage før denne dato, lægge opgaver ind på selve datoen samt x antal dage efter.

Hvis I ikke vælger at sætte en skæringsdato, så vil datoen i stedet fremstå som en startdato.

I de fleste tilfælde vil det give mest mening at have en skæringsdato, men hvis I har en proces, der løber fra en bestemt dato og frem, kan I vælge en proces kun med startdato. Det begrænser processen i det omfang, at I ikke kan lægge opgaver ind før selve startdatoen. En proces med en startdato kan eksempelvis være en tjekliste over daglige rutine opgaver. Det kan være en tjekliste i forbindelse med en dagvagt, hvor der ved hver dagvagt er nogle opgaver, der skal tjekkes af.

Opgaver

Hvad er en opgave i en proces?

Hver processkabelon består af en række opgaver, som I definerer. En opgave i en onboardingproces kan eksempelvis være “Udlevering af adgangskort” eller “Introduktion til andre medarbejdere”. En opgave kan krydses af, når denne er løst.

Se hvordan I tilføjer en opgave til en processkabelon i videoen. Nedenfor findes en skriftlig guide.

 
 

Sådan opretter I opgaver

For at oprette en opgave skal I klikke på Tilføj opgave.

  • Navn: Giv opgaven et navn
  • Startdag: Startdag er betegnelsen for, hvornår opgaven skal starte i det tidsforløb, der er sat af til processen
    • Det kan eksempelvis være, at I i en preboardingproces ønsker, at der skal være stol og bord klar til den nye medarbejder 14 dage før, vedkommende har første arbejdsdag (skæringsdatoen). Dermed skal I sætte startdag til -14
    • Skal opgaven foregå efter skæringsdatoen, sæt da startdagen til et givent antal dage, der er større end nul
    • Hvis opgaven skal foregå på selve skæringsdatoen (fx første arbejdsdag), skal I angive, at opgaven skal starte på dag 0
    •  
      Notion image
 
  • Varighed: Varigheden er det antal dage, I estimerer, at opgaven bør tage at udføre. Hvis opgaven er lille, kan I sætte varigheden til 1
  • Påmindelse om deadline: I kan sætte en påmindelse om deadline ved at angive på hvilken dag, I ønsker at få det, fx 2
  • Tildelt til: Her vælger I, hvem opgaven skal tildeles til. Det kan være en konkret medarbejder eller fx Nærmeste leder, som systemet så vil trække fra oplysningen på medarbejderens stamkort
  • Ansvarlige: Vælg en ansvarlig som er den medarbejder, der får mulighed for at holde øje med om opgaven bliver udført
  • Send kalenderinvitation: Det er muligt at oprette en opgave, der sender en kalenderinvitation. Det kan eksempelvis være i forbindelse med en MUS-proces, hvor der skal inviteres til samtale. På den måde får modtagerne af opgaven (den ansvarlige og den medarbejder, som opgaven er tildelt til) automatisk en kalenderinvitation
 
💡
Bemærk når I sender en kalenderinvitation i forbindelse med en opgave, er det ikke er muligt for systemet at kigge i modtagerens kalender og se, hvornår han/hun er ledig
 
  • Beskrivelse: Under Beskrivelse kan I uddybe, hvad opgaven konkret går ud på. Informationen ses af medarbejderen, der får tildelt opgaven, samt den ansvarlige
  • Upload filer: Det er muligt at tilføje et relevant dokument til opgaven
  • Afslut ved at klikke på Gem og luk
 

Forskellen mellem “Tildelt til” og “Ansvarlig”

Hver opgave kan have en medarbejder, som opgaven er tildelt og en medarbejder, som har det overordnede ansvar for at opgaven bliver løst.

Det er ikke nødvendigt at tage stilling til hvem, der henholdsvis skal være ansvarlig, og hvem der skal udføre opgaven, før processen knyttes til en medarbejder. Det er blot en mulighed at vælge nogen allerede, når I opretter opgaven.

Beskeder: Send automatisk e-mails under processen

Som en del af en proces er det også muligt at sende en e-mail af sted. Dermed sikrer I, at der undervejs i processen automatisk ryger en e-mail ud til interne medarbejdere og/eller eksterne modtagere. Et eksempel på en besked kunne være i forbindelse med en preboarding proces, hvor der sendes en besked ud til nuværende medarbejdere, om at der starter en ny kollega.

For at tilføje en besked som en del af en proces, skal I klikke på den nedadvendte pil til højre for Tilføj opgave. Dernæst ses en lille menu, hvor I skal klikke på Tilføj besked. Giv beskeden et navn, vælg dag for beskedafsendelse og vælg dernæst hvem der skal modtage mailen. Udfyld så emnefeltet og skriv jeres besked. Afslut ved at klikke på Gem og luk.

 

Projekter: Hvad er et projekt i en proces?

Et projekt er med til at organisere de opgaver og beskeder, jeres proces består af. Se projekter som en overskrift til en samling af opgaver og beskeder. I har mulighed for at kategorisere jeres opgaver og beskeder i hver sit projekt. Det kan eksempelvis være de samlede opgaver, der skal tildeles jeres it-afdeling. Projekter kan I se som en overskrift - en mulighed for at strukturere opgaverne og beskederne.

I videoen herunder kan I se, hvordan I tilføjer et projekt, og hvad et projekt er:

 
 

Sammenflet Processer og Engagement Builder

Når I opretter en processkabelon, er det muligt at koble den sammen med en af jeres Engagements, som I har oprettet i Engagement Builder. Det vil med andre ord sige, at I kan sikre en automatisk udsendelse af en Engagement, nøjagtigt når I ønsker, at det skal ske i processens tidsforløb.

I tilføjer en Engagement ved at klikke på den nedadvendte pil til højre for knappen Tilføj opgave. Dernæst dukker en lille menu op, og her kan I klikke på menupunktet Tilføj Engagement. Vælg så hvilken af jeres Engagements, der skal kobles på processen og tast ind hvilken dag, den skal sendes. Afslut ved at klikke på Gem og luk.

Se herunder hvordan I tilføjer en Engagement til en Proces:

 
 

Sammenflet Processer og Notifikationer

Når I har oprettet jeres processer, kan I under Indstillinger klikke på Notifikationer. Her er der en kategori, der hedder Processer. Under denne kategori får I nogle muligheder for at sætte notifikationer op. Eksempelvis Tildeling af opgave, som er en notifikation, der kan fortælle relevante personer, når der tildeles en opgave til en eller flere medarbejdere. Klik på Tilføj notifikation, herefter kan I sætte notifikationen op med en relevant besked med bestemte variabler, vælge type (hvornår og hvordan notifikationen skal modtages) og vælge relevante modtagere af notifikationen. Læs mere om notifikationer her.

 

I ovenstående har I lært om, hvordan I opretter en processkabelon. Herunder har vi gennemgået vigtige elementer, der alle hører under Processer, og som kan være med til at optimere jeres processer.

 
 
Besvarede dette dit spørgsmål?
😞
😐
🤩